24.7.2024 15:07:37

KEFALET SÖZLEŞMESİ NEDİR ?

Kefalet kelime anlamı olarak birinin borcunu ödememesi veya verdiği sözü yerine getirmemesi durumunda bütün sorumluluğu üzerine alma durumu olarak tanımlanabilir. Kefalet sözleşmesi de kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin yani yerine getirmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmelerdir. Buradan da anlaşılacağı üzere kefalet sözleşmesi, alacaklı ile kefil arasında kurulan, alacaklıya güvence sağlayan, borçlunun borcunu yerine getirmemesi durumunda alacaklının kefile başvurmasına, borçlunun borcunu kefilden tahsil etmesine imkan tanıyan sözleşmedir.

Kefalet sözleşmesi kanunda sıkı şekil şartlarına bağlanmış olup bu şartlara uyulmadan yapılan kefalet sözleşmeleri geçersiz sayılmaktadır. Bu durumda kefil ile yapılan sözleşme geçersiz sayıldığı için borçludan tahsil edilemeyen borcun kefilden de tahsil edilememesi sonucunda alacaklının mağduriyeti söz konusu olabilir. Bu nedenle kefalet sözleşmesi hazırlanırken bir avukattan yardım almak yaşanacak mağduriyetin önüne geçebilecektir.

 

Kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir ?

-Sözleşmeye konu borç mevcut ve geçerli olmalıdır

Kefalet, borçlu ile alacaklı arasındaki bir sözleşmeye istinaden kurulduğu için bu sözleşmenin mevcut ve geçerli olması gerekir. Yani borçlu ile alacaklı arasındaki sözleşme geçersiz ise alacaklı ile kefil arasındaki kefalet sözleşmesi de geçersiz sayılır.

-Kefalet sözleşmesi mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır

Kefalet sözleşmesi yazılı olarak yapılmadıkça geçerli sayılmamaktadır. Bu nedenle kefalet sözleşmesinin mutlaka yazılı olarak yapılması gerekir.

-Kefilin sorumlu olacağı azami miktarın ve kefalet tarihinin yazılması gerekir

Kefilin sorumluluğu sınırsız bir sorumluluk değildir. Alacaklı ile kefil arasında yapılan sözleşmede kefilin sorumlu olacağı azami miktarın mutlaka belirtilmesi gerekir. Kefilin sorumlu olacağı miktar kefalet sözleşmesinde yazmıyorsa bu durumda sözleşme geçersiz sayılır. Aynı şekilde sözleşmede kefalet tarihinin de mutlaka yazması gerekir.

-Kefilin sorumlu olacağı azami miktarı ve kefalet tarihini el yazısıyla yazması gerekir

  Kefilin, sorumlu olacağı miktarı ve kefalet tarihini mutlaka el yazısı ile yazması gerekir. Bu nedenle kefil, el yazısı ile sorumlu olduğu azami miktarı ve tarihi yazmazsa kefalet sözleşmesi geçersiz olur.

 

Kefalet sözleşmesinde eşin rızası gerekir mi ?

Kanunda, kefalet sözleşmesi kurulmadan önce ya da kurulurken kefil olan kişinin eşinin yazılı rızasının alınması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle eşin yazılı rızası olmadan yapılan kefalet sözleşmesi geçersiz sayılır. Ancak mahkemece verilmiş ayrılık kararı varsa ya da eşlerin yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmuşsa bu durumda eşin rızasına ihtiyaç bulunmamaktadır. 

 

Alacaklı doğrudan kefile başvurarak alacağını tahsil edebilir mi ?

Adi kefalette alacaklı kural olarak borçluya başvurmadıkça doğrudan kefile karşı takip başlatamaz. Ancak kanunda bunun istisnaları sayılmış olup bu durumda alacaklı doğrudan doğruya kefile başvurabilir:

-Borçlu aleyhine başlatılan takip sonucunda kesin aciz belgesinin alınması yani borçluya karşı başlatılan takibin sonuçsuz kalması

-Borçlu aleyhine Türkiye’de başlatılan takibin imkansız hale gelmesi veya önemli ölçüde güçleşmesi

-Borçlunun iflasına karar verilmiş olması

-Borçluya konkordato mehli verilmiş olması

 

 

Geri