ZİYNET EŞYASI NEDİR ?
Altın, gümüş gibi değerli maddelerden yapılan ve takı olarak kullanılabilen, maddi değeri olan ve insanlar tarafından süs eşyası olarak takılan eşyalar ziynet eşyası olarak adlandırılmaktadır. Bilezik, kolye, gerdanlık, altın kelepçe, takı seti, bileklik, saat, küpe ve yüzük gibi takılar, çeyrek altın, yarım altın, cumhuriyet altını ve reşat altını ziynet eşyası olarak sayabiliriz. Değerli taş ve madenlerin yanı sıra takılan para da ziynet eşyası olarak nitelendirilmektedir. Düğünde eşlere takılan ziynet eşyaları evlilik birliği devam ederken çok fazla gündeme gelmese de özellikle boşanma aşamasında gündeme gelmekte, eşler arasında dava konusu olmaktadır. Eşler tarafından evlilik devam ederken ziynet eşyalarının bozdurularak harcandığı ya da kiralık kasa, ev gibi yerlerde saklandığı bilinmektedir.
DÜĞÜNDE TAKILAN ZİYNET EŞYALARI KİME AİTTİR ?
Ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadına aittir. Bu nedenle takılan ziynet eşyasının ne olduğu, kime takıldığı ya da kim tarafından takıldığının bir önemi bulunmamakta, eşler arasında bu konuda farklı bir anlaşma ya da yerel adet bulunmadıkça takıların kadına ait olduğu kabul edilmektedir.
DÜĞÜNDE TAKILAN PARALAR KİME AİTTİR ?
Düğünde takılan paralar da ziynet eşyası olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle düğünde takılan paralar, ziynet eşyalarında olduğu gibi kim tarafından hangi eşe takılırsa takılsın kadına aittir.
ZİYNET EŞYALARININ İADESİ DAVASI NEDİR?
Takılan takıların iadesi talebiyle açılan davaya ziynet eşyalarının iadesi davası denir. Her ne kadar ziynet eşyalarının iadesi davası kadın ya da erkek tarafından açılabilse de taraflar arasında farklı bir anlaşma ya da yerel adet bulunmadıkça ziynet eşyalarının kadına ait olduğu kabul edildiğinden bu dava da genelde kadın tarafından erkeğe karşı açılmaktadır.
Ziynet eşyalarının iadesi davasında ilk olarak ziynet eşyalarının varlığının ispatlanması gerekir. Yani takıldığı iddia edilen ziynet eşyalarının türü, miktarının belirtilmesi ve davada ispatlanması gerekmektedir. Bunun ispatı için düğün fotoğrafları, video kaydı ve tanık delil olarak gösterilebilir. İkinci olarak ziynet eşyalarının erkekte kaldığı ya da erkek tarafından bozdurularak harcandığının ispatlanması gerekir. Çünkü ziynet eşyaları kural olarak taşınabilen, bir yerden başka bir yere rahatça götürülebilen eşyalar olduğu için asıl olan bunların kadında bulunduğudur. Yani kadının ziynet eşyalarının kendisinde bulunmadığını, erkek tarafından zorla ya da zorlama olmadan alındığını, bozdurularak harcandığını, yerine başka bir şey alındığını ispat etmesi gerekmektedir. Örneğin bir kavga sırasında kadının evden kovulması, can güvenliği gibi durumlar nedeniyle evden kaçması gibi durumlarda kadının giderken altınları yanında götüremeyeceği ancak normal bir şekilde evi terk ettiğinde kendisiyle beraber götürdüğü kabul edilmektedir.
ZİYNET EŞYALARI AYNEN YA DA NAKDEN TALEP EDİLEBİLİR
Kadın, ziynet eşyalarını aynen talep edilebileceği gibi bedelini de talep edebilir. Ziynet eşyalarının bedeli talep edilirse, davanın açıldığı tarihteki değeri bilirkişi tarafından hesaplanır ve bu bedelin kadına ödenmesine karar verilir. Bu durumda faiz de talep edilirse dava tarihinden itibaren faiz işletilmesine karar verilir.
ZİYNET EŞYALARININ İADESİ DAVASI NE ZAMAN AÇILABİLİR ?
Ziynet eşyalarının iadesi davası boşanma davasıyla birlikte ya da ayrı olarak açılabilir. Ancak dava açılarak harç yatırılması zorunlu olup açılan boşanma davasına cevap olarak yalnızca ziynet eşyalarının talep edilmesi yeterli değildir.
HANGİ MAHKEMEDE AÇILABİLİR ?
Ziynet eşyalarının iadesi davası, davalının ikametgahının olduğu yer mahkemesinde açılır. Dava, kadın tarafından açılıyorsa erkeğin ikametgahının olduğu yer Aile Mahkemesinde açılmalıdır.