Fahri Trafik Müfettişi Kimdir ?
Fahri trafik müfettişleri, Karayolları Trafik Kanunu Ek-6 maddesi gereğince sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetleyen, yetkililere yardımcı olan, valilerce görevlendirilen kişilere denir. En az kırk yaşında olan, on yıldır sürücü belgesi bulunan ve yönetmelikte yer alan diğer şartları taşıyan herkes gerekli belgelerle birlikte fahri trafik müfettişi olmak için valiliklere başvuru yapabilirler. Yapılan inceleme sonucunda fahri trafik müfettişi olmasında sakınca görülmeyen kişiler İçişleri Bakanlığının onayıyla ve valiliğin görevlendirmesiyle görevlerine başlarlar.
Tamamen gönüllük esasına dayalı olarak görev alan fahri trafik müfettişleri Karayolları Trafik Kanununda sayılan suçları işleyenler hakkında kendilerine verilen tutanağı düzenler ve ilgili trafik birimine teslim ederler. Fiziki olarak düzenledikleri tutanakları herhangi bir ekip veya trafik birimine elden, elektronik ortamda düzenledikleri tutanakları elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderirler. Fahri trafik müfettişleri tarafından fiziki ya da elektronik ortamda düzenlenen tutanaklar, trafik kuruluşlarınca gerekli kontroller yapıldıktan sonra trafik idari cezası karar tutanağına dönüştürülür.
Fahri trafik müfettişleri göreve başlamadan önce eğitime tabi tutulurlar. Görevlerini kötüye kullandığı tespit edilen fahri trafik müfettişlerine iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. Ayrıca bu durumda belgeleri de iptal edilir.
Fahri trafik müfettişleri kolluk görevlileri gibi araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz ve belge, evrak kontrolü yapamazlar.
Fahri trafik müfettişleri tarafından kesilen cezalar iptal edilebilir mi ?
Fahri trafik müfettişlerine de tıpkı trafik polisleri gibi herhangi bir usulsüzlük gördüklerinde bunu tutanak altına alarak ceza kesme yetkisi verilmiştir. Ancak özellikle son dönemlerde fahri trafik müfettişleri tarafından kesilen cezalar sık sık mahkeme kararıyla iptal edilmektedir. Bunun sebebi de fahri trafik müfettişleri tarafından kesilen cezalarda, trafik kuralının ihlal edildiğini ispatlayacak herhangi bir fotoğraf, belge, video kaydının olmamasından kaynaklanmaktadır.
Hukuki belirlilik ilkesi gereğince kesilen trafik cezalarının hukuki denetiminin yapılabilmesi gerekir. Ancak fahri trafik müfettişleri tarafından kesilen cezalarda, ceza tutanağına ek olarak cezayı ispatlayacak fotoğraf, video kaydının olmaması yani cezayı ispata yarayacak delilin olmaması cezanın hukuki olup olmadığının denetimini imkansız hale getirmektedir. Kaldı ki son dönemlerde fahri trafik müfettişleriyle ilgili bu yönde şikayetler de artmıştır. Bu nedenle fahri trafik müfettişleri tarafından kesilen cezalarda kural ihlali yaptığınızı ispatlayacak delil bulunmaması durumunda cezaya itiraz ederek iptal edilmesini sağlayabilirsiniz.
İtiraz nasıl ve nereye yapılır ?
Fahri trafik müfettişleri tarafından kesilen cezalara karşı 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebilir. İtiraz dilekçesi ile birlikte yapılacak olan başvuruda mahkeme tarafından haklı görülmeniz durumunda fahri trafik müfettişi tarafından kesilen ceza iptal edilir.
Trafik cezalarına itiraz hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz trafik cezasına itiraz nasıl yapılır ? başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Av. Nazif Sunca