15.1.2024 14:41:49

YENİ İŞ ARAMA İZNİ NEDİR ?

İşçi veya işveren belirsiz süreli iş sözleşmesini sona erdirirken bildirim yani ihbar sürelerine uymak zorundadır. İşveren, ihbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulması için günde iki saatten az olmamak üzere izin vermek zorundadır. İşveren tarafından işçiye yeni iş bulması için verilen bu izne yeni iş arama izni denir.

İhbar süreleri işçinin kıdemine göre değişmekle birlikte ;

-Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün,

-Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün,

-Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün,

-Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.

 

Yani işveren işçiyi işten çıkardığında kıdemine göre 14 gün ile 56 gün öncesinde işçiye bildirimde bulunmalı, aynı şekilde işçi de işten ayrıldığında 14 gün ile 56 gün öncesinde işverene bildirimde bulunmalıdır. Bu sürelerde işçi çalışmaya devam eder, ihbar süresi sona erince de işten ayrılır.

Örneğin 2 yıl boyunca bir iş yerinde çalışan işçi, işten ayrılmak istediğinde, 42 gün öncesinde işverene işten ayrılacağını bildirir, 42 gün boyunca da çalışmaya devam eder. İşte bu süre boyunca işveren işçiye günde iki saatten az olmamak üzere iş arama izni vermek zorundadır.

 

İş arama izni nasıl kullanılır ?

İşveren tarafından günde iki saatten az olmamak üzere ve ücret kesintisi yapmadan kullandırılır. İşçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu olarak ta kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi bu durumu işveren bildirmek ve işten ayrılacağı günden önceki günlere denk getirmek zorundadır. İş arama izni, sadece fiilen çalışılan günler için verilir. Yani işçinin çalışmadığı günler için iş arama izni söz konusu değildir.

 

İşveren iş arama iznini kullandırmazsa ne yapılabilir ?

İşveren iş arama iznini vermez ya da eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemek zorundadır.

 

İş arama izin ücreti nasıl hesaplanır ?

İşveren işçiyi iş arama izni sırasında çalıştırır ise işçi, çalıştığı süre için yüzde yüz zamlı ücrete hak kazanır.  Yani işçi ihbar süresi içerisinde kullanmadığı her iş arama izni saati için yüzde yüz zamlı ücret alacaktır. İş arama izni ücreti, işçiye yapılacak asıl ücrete ilaveten yapılır. Örneğin saatlik ücreti 100 TL olan işçiye iş arama izni ücreti olarak her saat için 200 TL ödeme yapılır.

 

İstifa eden işçi iş arama iznine hak kazanır mı ?

İhbar süresine uyulduğu taktirde istifa eden işçi de iş arama izni ücretine hak kazanır. 14 günlük ihbar öneli bulunan işçi işten ayrılacağını 14 gün önce işverene bildirirse bu 14 günlük süre içerisinde iş arama iznine hak kazanır.      

 

İş arama izni maaştan kesilir mi ?

İş arama izninde işçi ücretli izinli sayıldığından maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz.

 

Geri