Kamuoyunda günlük kiralık ev olarak bilinen Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ilişkin kanun 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra evlerin günlük olarak kiraya verilebilmesi için kanunda sayılan şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Kanun, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yeni düzenlemeler getirmekle birlikte bu düzenlemelere aykırı davrananlara da ağır yaptırımlar öngörmektedir. Kanun, tapu sicilinde konut olarak kayıtlı görünen bölümlerin tek seferde yüz gün veya yüz günden daha kısa süreli kiralanmasına ilişkindir. Bu nedenle tek seferde yüz günden fazla süreli yapılan kiralamalar bu kanunun kapsamı dışındadır.
Konutların turizm amaçlı kiraya verilebilmesi için izin belgesi alınması zorunludur
Günlük kiralık evlerin yani konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin belgesi alınması gerekmektedir. Bakanlık bu yetkisini Valilikler aracılığıyla da kullanabilir.
Konutların turizm amaçlı kiraya verilebilmesi için tüm kat maliklerin oy birliği ile karar alması gerekir
Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için günlük olarak kiraya verilecek dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekir. Oy birliği ile karar alınmadan izin belgesi alınamayacağı gibi konutlar günlük olarak kiraya da verilemeyecektir. Site gibi toplu yapılardan oluşan yerlerde yalnızca günlük kiraya verilecek konutun bulunduğu bina için tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekmekte olup izin belgesi de yalnızca o bina için verilir. İzin belgesi alındıktan sonra bir örneğinin de site yönetimine iletilmesi gerekir.
Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda, bağımsız bölümlerin en fazla yüzde yirmi beşi için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenebilir. Aynı kiraya veren adına aynı binada izin belgesi düzenlemesine konu bağımsız bölüm sayısının beşi geçmesi durumunda izin belgesi başvurusu için işyeri açma ve çalışma ruhsatının da alınması zorunludur.
İzin belgesi sahibi ölürse veya tüzel kişilik sona ererse ne olur ?
İzin belgesi sahibi ölürse mirasçıları tarafından üç ay içinde başvuruda bulunulmazsa izin belgesi de geçersiz hale gelecektir. İzin belgesi sahibi tüzel kişi ise tüzel kişiliğin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz hale gelir. İzin belgesi sahibi bir kişinin izin belgesini başka şahıslara kullandırması veya kiraya vermesi mümkün değildir. İzin belgesi sahibinden konut kiralayan şahısların, bu konutları üçüncü kişilere kiralamaları yasaktır.
Turizm amaçlı kiraya verilen konutun girişine bakanlık tarafından verilen plaketin asılması zorunludur
Bakanlık tarafından izin belgesi ile birlikte turizm amaçlı kiralama yapacak kişiye plaket verilir. Bakanlık tarafından verilen bu plaketin turizm amaçlı kiraya verilen konutun girişine asılması zorunludur.
Bu düzenlemelere aykırı davrananlara uygulanacak yaptırımlar,
- İzin belgesi olmadan konutunu kiraya verenlere her bir konut için 100.000 TL para cezası uygulanacaktır. Ayrıca izin belgesi alması için on beş gün süre verilecektir. On beş gün sonunda izin belgesi almadığı halde kiralamaya devam ederse bu sefer 500.000 TL para cezası uygulanacaktır. Buna rağmen kiralamaya devam edenlere ise 1.000.000 TL para cezası uygulanacaktır.
- İzin belgesi sahibinden kiraladığı konutları kendi adına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100.000 TL idari para cezası uygulanır.
- Konut niteliğinde kiralamış olduğu konutu başka kimselere günlük olarak kiraya verenler hakkında sözleşme başına 100.000 TL idari para cezası uygulanacaktır.
- İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasında aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100.000 TL para cezası uygulanacaktır.
- İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiraya verilmesine aracılık edenler hakkında 100.000 TL para cezası uygulanır.
- Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır.
İzin belgesi sahiplerine uygulanacak cezalar
- İlan ve reklamlardakinden farklı özellik ve nitelikte konutun kiraya verilerek kullanıcıların yanıltılması durumunda 100.000 TL para cezası uygulanacaktır. Ayrıca taahhüt edilen süreden daha kısa süre için konutun kullanıcıya tahsis edilmesi durumunda da aynı ceza uygulanacaktır.
- Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde 100.000 TL para cezası uygulanır. Bu durumda alınan para kiralayan kişiye on beş gün içinde ödenmezse, konutu kiraya veren kişiye 200.000 TL para cezası uygulanır.
- Bakanlıkça düzenlenen plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutların girişine asılmaması halinde yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve asılması için on beş gün süre tanınır. On beş gün içinde de asılmaması durumunda 500.000 TL para cezası uygulanır.
İzin belgesi hangi durumlarda iptal edilir
- İzin belgesi sahibinin talep etmesi durumunda,
- Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilmesi durumunda,
- Yapılan denetimde izin belgesi verilmesine ilişkin nitelikleri taşımayan konutlara bu eksiklikleri gidermesi için on beş günlük süre verilir. Bu süre içinde eksiklik giderilmezse,
- Kiraya verenin miras dışında bir hukuki işlemle değişmesi ve bu değişikliğin tapu siciline tescil tarihinden itibaren otuz gün içerisinde bildirilmemesi durumunda elli bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. Bu durumda otuz günlük sürede yeni kiraya veren tarafından izin belgesinin devri için başvuru yapılmaması veya izin belgesi sahibi değişikliğinin uygun görülmesine rağmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda izin belgesi iptal edilir.