Apartman ve sitelerde yapılacak olan kat malikleri kurulu seçimlerinde her kat maliki arsa payı oranına bakılmaksızın bir tek oy hakkına sahiptir. Kat malikleri kurulunda vekaleten oy kullanmak mümkündür. Yani kat maliki, herhangi birine vekalet vererek oyunu vekil aracılığıyla kullanabilir. Kanunda vekaleten oy kullanılma ‘’ Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.’’ şeklinde düzenlenmiştir.
Vekaletnamenin noterde mi düzenlenmesi gerekir ?
Vekaletname için herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Bu nedenle vekaletnamenin noterde düzenlenmesi şart değildir. Bir kağıda hangi toplantıda oy kullanılacağı, toplantının tarihi, oy kullanacak kişinin bilgilerinin yazılarak vekalet veren tarafından imzalanması yeterlidir. Noterde düzenlenmesi şart olmamakla birlikte elbette taraflar isterlerse vekaletnameyi noterde de düzenleyebilirler.
Vekil, kat maliki olmak zorunda mıdır ?
Kanunda kimlerin vekil olabileceğiyle ilgili bir sınırlama getirilmemiştir. Bu nedenle kiracı vekil olabileceği gibi herhangi bir üçüncü kişi de vekil olabilir. Yani kat maliki ister kendi kullanabilir, ister kiracıya vekalet verebilir, isterse de herhangi bir üçüncü kişiye vekalet verebilir. Vekalet verdiği kişi o apartmanda ya da sitede dahi oturmayabilir.
Bir kişi vekaleten en fazla kaç oy kullanabilir ?
Bir kişi oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Örneğin 100 bağımsız bölümün olduğu bir sitede bir kişi en fazla beş kişiye vekaleten oy kullanabilir. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. Yani 40 ve daha az sayıdaki bağımsız bölümün olduğu sitede bir kişi en fazla iki kişiden vekalet alarak oy kullanabilir.