Kıdem tazminatı, işçilerin iş akdinin sonlandırılması durumunda belli şartlarda çalışmalarının karşılığı olarak her yıl için bir aylık brüt ücret tutarında ödenen tazminat türüdür. İş akdinin işçinin ölümü sebebiyle son bulması halinde işçinin mirasçılarına kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. İşçinin nasıl öldüğünün önemi bulunmamaktadır. Bu nedenle işçi intihar etse ya da kendi kusuruyla meydana gelen iş kazası sunucu ölüm meydana gelse dahi mirasçılarına kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için en az bir yıl çalışmak gerektiğinden, ölen işçinin de en az bir yıllık kıdeminin olması gerekir.
İhbar tazminatı, iş akdinin ihbar sürelerine uyulmaksızın feshedilmesi durumunda söz konusu olduğundan ölen işçinin mirasçılarına ihbar tazminatı ödenmez.
Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak kazanırlar. Mirasçıların tamamı miras üzerinde el birliğiyle malik olurlar. Yani mirasçıların, mirasla ilgili tüm işlerde birlikte hareket etmeleri zorunludur. Bu nedenle işçinin ölümü halinde kıdem tazminatına tüm mirasçılar birlikte hak kazandığından hepsinin birlikte talep etmesi gerekir. Yalnızca birinin talep etmesi gibi bir durum bu nedenle söz konusu olamaz. İşveren tarafından kıdem tazminatı yasal mirasçıların mirasçılık belgesindeki paylarına göre orantılı olarak ödenmesi gerekir.
İşveren tarafından kıdem tazminatı ödenmezse, yasal mirasçılar öncelikle arabuluculuk yoluna başvurmalı, anlaşma sağlanamadığı taktirde de dava açarak kıdem tazminatını talep etmelidir. Tüm mirasçıların birlikte hareket etmesi gerektiğinden arabuluculuk başvurusunu ya da davayı da birlikte açmaları gerekir.
İşçinin ödenmeyen fazla çalışma, ücret alacakları başta olmak üzere işçilik alacaklarının bulunması ya da kullanmadığı yıllık izinlerinin bulunması durumunda yasal mirasçıları kıdem tazminatı ile birlikte bu alacakları da talep edebilirler.