Dilekçe Nedir ?
Dilekçe, bir dileği, şikayeti bildirmek için resmi makamlara sunulan, imzalı ve adresli yazıdır. Kişilerin dilekçe hakkı Anayasa’da düzenlenmiştir. Anayasanın 74. maddesine göre ‘’ Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyüm Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. ‘’ Bunun yanında dilekçe hakkı, Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve Bilgi Edinme Kanununda da düzenlenmiştir. Dilekçe hakkı ile ilgili öncelikle Anayasada düzenleme olması, dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesinin Türk Ceza Kanununda suç olarak düzenlenmesi ve Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve Bilgi Edinme Kanunundaki düzenlemeler de dikkate alındığında bu hakkın ne kadar önemli olduğu görülmektedir.
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu nedir ?
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde dilekçe hakkının engellenmesi suçu oluşur. Buradan da anlaşılacağı üzere bu suç kamu görevlisi tarafından işlenebilir. Herhangi bir kamu kurumuna verdiğiniz dilekçeyi keyfi olarak almayan, kabul etmeyen, işleme koymayan memur dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunu işlemiş sayılır. Dilekçe hakkı kişilerin seslerini duyurabilmek, dilek ve şikayetlerini bildirmek, hak arama özgürlüğüne işlerlik kazandırmak gibi amaçlara hizmet ettiğinden, kanunda da bu hakkın kullanılmasının engellenmesi suç olarak tanımlanmıştır.
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunun cezası nedir ?
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesinin suçu altı aya kadar hapis cezasıdır. Bu nedenle bu hakkınızı kullanmanızı engelleyen memur altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.