Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu Türk Ceza Kanunu 123. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre bir kişinin sırf huzur ve sükununu bozmak amacıyla ısrarla telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı amaçla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu oluşur. Herkes başkaları tarafından rahatsız edilmeden, huzurlu bir ortamda yaşama hakkına sahiptir. Bu nedenle bu suçta kişilerin psikolojik, ruhsal sükûn içinde yaşama hakkı korunmaktadır. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu üç farklı şekilde işlenebilir;
1-Israrla telefon edilmesi
2-Israrla gürültü yapılması
3-Israrla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması
Görüldüğü üzere suçun oluşması için her üç durumda da ısrarın varlığı şarttır. Kanunda da bu husus açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle yalnızca bir sefer telefon edilmesi, gürültü yapılması durumunda kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu oluşmaz. Ayrıca bu eylemlerin sırf kişilerin huzur ve sükununu bozmayı amaçlayarak yapılması gerekir. Bu nedenle böyle bir amaç yoksa bu suçta oluşmaz. Örneğin komşunuzun elektrik süpürgesini çalıştırması, matkapla evinde çalışma olması, yüksek sesle müzik dinlemesi durumunda kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu oluşmaz ancak bu eylemleri sırf sizi rahatsız etmek yani huzur ve sükunu bozmak amacıyla ve ısrarla yapması durumunda suç oluşur. Israrla telefon edilmesinin yanında telefondan, sosyal medyadan, mail yoluyla ya da whatsapp uygulaması üzerinden de ısrarla mesaj atmak, aramak aynı şekilde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur.
Israrla telefon edilmesi ya da gürültü yapılmasının yanı sıra kanunda ısrarla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması durumunda da kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşacağı belirtilmiştir. Telefon edilmesi ya da gürültü yapılması tanım olarak daha sınırlı eylemi kapsamakta ise de hukuka aykırı başka bir eylem ifadesi çok geniş ve net olmayan bir tanımı kapsamaktadır. Buna örnek olarak bir kişinin kapı zilinin ısrarla çalınması, ısrarlı şekilde ve değişik zaman dilimlerinde, kamera ile bir kişinin görüntülerinin çekilmesi, başkasının evini gözetlemek, yatak odasını izlemek sayılabilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi hukuka aykırı başka bir elem ifadesi net bir ifade olmadığından örnekleri arttırmak mümkündür.
Sonuç olarak telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da hukuka aykırı başka bir eylemle kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşabilmesi için iki şartın bir arada olması gerekir. Israr ve kişilerin huzur ve sükununu bozmanın amaçlanmış olması. Bu iki şartın olmadığı durumda bu suç ta oluşmaz.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için şikayet süresi var mıdır ?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu şikayete tabidir. Yani şikayet olmadan kişi cezalandırılamaz. Şikayet süresi ise 6 aydır. Altı ay içinde şikayet olmadığı taktirde şikayet hakkı düşer.