11.3.2024 12:00:21

İŞÇİNİN ARA DİNLENME HAKKI (MOLA HAKKI)

Ara dinlenme nedir ?

İşçilerin çalışma süresi içerisinde kesintisiz çalışması kendisinden beklenemez. Yeme, içme gibi temel ihtiyaçlarının yanında dinlenme de işçinin en temel hakkıdır. İşçinin işine ara vererek dinlenmesi ve ihtiyaçlarını gidermesi işine daha iyi adapte olmasını da sağlayacaktır. İşçilerin çalışma süreleri içerisinde kullanmak üzere işine ara vermesi ve dinlenmesini sağlayan hakka ara dinlenme hakkı denilmektedir. Ara dinlenme hakkı ve süresi kanunda açıkça düzenlenmiştir. Bu nedenle işveren tarafından işçiye ara dinlenme, mola hakkının kullandırılması zorunludur.

 

Ara dinlenme süresi ne kadardır ?

Günlük çalışma süresi ;

- Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

- Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

- Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde işçilere bir saat ara dinlenmesi verilir.

Normalde günlük çalışma süresi en fazla 11 saat olmalıdır. Ancak 11 saati aşan işler için Yargıtay 1,5 saat ara dinlenme süresi olması gerektiğini öngörmüştür. Bu nedenle kanunda düzenlenmemiş olsa da Yargıtay tarafından 11 saati aşan işler için de 1,5 saatlik ara dinlenmesinin verilmesi gerektiği kabul edilmektedir.

Söz konusu süreler uygulanması gereken en az sürelerdir. İşveren, işçiye bu sürelerden daha az ara dinlenme süresi hakkı tanıyamaz.

 

Çocuk ve genç işçiler için ara dinlenme süresi

İş Kanunu, 14 yaşını bitirmiş ancak 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimi tamamlamış işçileri çocuk işçi olarak tanımlar. Aynı kanun, 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış olan işçileri ise genç işçi olarak tanımlar. Mevzuata göre çocuk ve genç işçilerin ara dinlenme süreleri diğerlerinden farklı olarak düzenlenmiştir. Buna göre, çocuk ve genç işçilerin ara dinlenme süreleri şu şekildedir:

-2 saatten fazla ve 4 saatten az olan işler için 30 dakika,

-4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için 1,5 saattir. 

 

İşveren ara dinlenme (mola) hakkını kullandırmazsa ne yapılabilir ?

İşveren tarafından ara dinlenme hakkının kullandırılması zorunludur. Ara dinlenme hakkı kullandırılmayan işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı talep edebilir.

 

Ara dinlenme hakkı aralıklı olarak kullandırılabilir mi ?

Ara dinlenme hakkı aralıksız olarak kullandırılır. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralıklı olarak kullandırılabilir.

 

Geri