23.3.2024 15:46:38

ARABULUCULUKTA ANLAŞMA SAĞLANAN KONULARDA TEKRAR DAVA AÇILABİLİR Mİ ?

Arabuluculuk, taraflar arasındaki uyuşmazlığın tarafsız bir üçüncü kişinin yardımıyla çözümünü amaçlayan bir yöntemdir. Arabulucu tarafları bir araya getirerek uyuşmazlığın çözümünü amaçlayan bu alanda uzman, bağımsız ve tarafsız kişidir. Taraflar yargılamaların uzun sürmesi, uyuşmazlığın mahkemeler aracılığıyla çözümünün daha maliyetli olması, arabuluculuk sürecinde daha etkin rol almaları gibi sebeplerle uyuşmazlığın arabuluculuk yoluyla çözülmesini tercih edebilmektedirler.

Arabuluculuk sürecinde tarafların anlaştığı ya da anlaşamadığı hususlar tutanakta belirtilir. Anlaşma sağlanamazsa son tutanak düzenlenir ve arabuluculuğa başvuran taraf son tutanakla birlikte davasını açabilir.

Anlaşma sağlandığında son tutanakla beraber anlaşma belgesi düzenlenir ve taraflara verilir. Anlaşma belgesinde tarafların üzerinde anlaştığı hususlar detaylı olarak belirtilir.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması halinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz. Arabuluculuk Kanununda bu durum ‘’Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz. ‘’ şeklinde düzenlenmiştir. Örneğin işçi ile işveren arasında kıdem tazminatı konusunda anlaşma sağlandığı taktirde işçi tarafından kıdem tazminatı alacağıyla ilgili olarak bir daha dava açılamaz.  

Anlaşma sağlanan konularda bir daha dava açılamadığından arabuluculuk sürecinde bir avukatın yardımından faydalanmak ileride yaşanacak hak kayıplarının da önüne geçecektir. 

Geri