Süt izni, doğum yapmış kadınların çalışma saatleri içerisinde bebeklerini emzirebilmeleri için kendilerine tanınmış bir izin türüdür. Kadınların çalışma yaşamına uyumunu kolaylaştırmak ve çocuklarını sağlıklı bir şekilde büyütebilmeleri amacıyla yapılmış bir düzenlemedir. Bu hak hem İş Kanununa tabi işçilere hem de devlet memurlarına tanınmıştır.
Süt İzni Süresi Ne Kadardır ?
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Devlet memurlarına ise ilk altı ay üç saat, sonraki altı ay ise bir buçuk saat olmak üzere kullandırılır.
Süt İzni Nasıl Kullanılır ?
Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın işçi tarafından belirlenir. Bu süreler günlük çalışma süresinden sayılır. Yani işveren tarafından süt izni kullanıldığı gerekçesiyle kadının ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz.
Süt İzni Kullandırılmazsa Ne Yapılabilir ?
Bu hak kadınlara kanun tarafından verildiği için işveren tarafından bu izin kullandırılmak zorundadır. Buna rağmen işveren tarafından kullandırılmazsa kadın işçi haklı sebeple iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alabilir.
Süt İzni Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter ?
Süt izni analık izninin bitiminden itibaren başlar. Kadınlara doğumdan önce sekiz hafta doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere on altı hafta analık izni verilir. Bu nedenle süt izninin başlangıç zamanı da analık izninin sona erdiği tarihtir.
Süt izninin sona erdiği tarih ise işçiler için farklı devlet memurları için farklı düzenlenmiştir. Buna göre kadın işçilere çocukları bir yaşına gelene kadar bu izin verilmekteyken devlet memurlarına ise analık izninin bitiminden itibaren bir yıl içerisinde sona ermektedir. Yani özel sektör çalışanı için çocuk bir yaşına gelene kadar, devlet memurları içinse analık izninden sonraki bir yıl içerisinde sona ermektedir.